Kesan-kesan sampingan Pembuangan pundi hempedu - Elakkan Pembedahan dan Cuba pundi hempedu Hati Flush

Kesan-kesan sampingan Pembuangan pundi hempedu - Elakkan Pembedahan dan Cuba pundi hempedu Hati Flush

Anda bimbang tentang kesan sampingan pembuangan pundi hempedu dan saya tidak menyalahkan anda! Ini adalah keputusan yang sangat penting yang hampir satu setengah juta rakyat Amerika perlu untuk membuat setiap tahun. Malangnya, kebanyakan orang memilih untuk mengeluarkan organ mereka, pundi hempedu, kerana mereka fikir tiada pilihan lain. Disana ada!

Saya bertanya kepada anda untuk mempertimbangkan pundi hempedu siram sebenar sebelum anda membuat keputusan untuk membuat keputusan yang tetap untuk membuang pundi hempedu anda. Flushes hati pundi hempedu adalah mudah dan berkesan boleh lulus batu karang tanpa rasa sakit.

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari kesan sampingan pembuangan pundi hempedu biasa yang sering dialami oleh pesakit dan anda juga akan mempelajari tentang lulus batu karang secara semula jadi.

Pembedahan pundi hempedu Kesan Sampingan

Selepas pembedahan, ia adalah perkara biasa untuk mengalami sakit dalaman. Ini adalah sebahagiannya kerana banyak organ-organ telah dipindahkan semasa membuang pundi hempedu. Malangnya, ada boleh menjadi lebih sakit sebelum ini. Kira-kira 40% daripada pesakit akan mengalami yang berikut: kembung, gas, loya, pedih ulu hati, cirit-birit, sembelit, kekejangan, dan sakit perut.

Jenis-jenis sakit boleh bertahan selama berbulan-bulan ke tahun-tahun bagi sesetengah orang. Satu lagi kesan sampingan yang biasa daripada pembedahan boleh merosakkan saluran hempedu semasa pembedahan. Jika anda mengalami ini, menjalani satu lagi pembedahan perlu dilakukan untuk menetapkan saluran hempedu yang rosak.

A Flush Pundi hempedu hati boleh Pas Batu karang

Salah satu ubat yang paling popular untuk lulus batu karang adalah siram sebenar pundi hempedu atau membersihkan. Dengan membersihkan hati, anda memberi ganjaran kepada hati anda untuk kerja-kerja hariannya menapis sampah keluar dari tubuh. Anda juga mengurangkan ketegangan yang diletakkan di pundi hempedu dengan kolesterol dan hempedu yang berlebihan garam.

Terdapat banyak flushes atau membersihkan di luar sana tetapi kebanyakan mereka terdiri daripada bahan-bahan ini: minyak dara zaitun, buah anggur, lemon, garam Epsom, dan kapsul ornithine.

Campuran air garam Epsom dan limau gedang / campuran limau digunakan untuk mengepam organ (hati dan pundi hempedu). Kapsul ornithine adalah asid amino yang membantu metabolisme lemak badan anda dan juga membantu fungsi hati anda dengan lebih cekap.

Anda juga mungkin ingin mencuba membersihkan kolon yang juga amat berkesan bagi kebanyakan pelanggan saya.

Elakkan Pembedahan Pundi hempedu

Pembedahan pundi hempedu boleh menjadi sangat mahal dan ia juga boleh dikenakan bayaran mahal. Adakah anda tahu bahawa kehilangan pundi hempedu anda boleh meletakkan anda pada risiko yang lebih besar daripada kolon atau usus kanser?

Jika anda ingin untuk lulus batu karang anda tanpa kehilangan organ anda, sila layari laman web kami hari ini. Kami menawarkan hanya 100% dijamin, doktor yang diluluskan, langkah demi langkah Laporan batu hempedu Remedy. Muat turun salinan anda hari ini.

121 komentar:

  1. Sy bru bedah hempedu to still sakit lg bila mlm

    BalasHapus
    Balasan
    1. jgn putus mkn ubat yg d bekal kn.. tidur bilik berhawa dingin... makan jeli gamat tuk kurang kn rasa sakit... sya suda buang hempedu sekali salur hempedu.. sbb bnyk batu & ada ketumbuhan d salur hempedu.. mkn makanan seperti dalam pantang.. jaga sentiasa pemakanan.. 😊😊.. ni cara pgalaman sya dlm proses sembuh cepat.. blh aktif sepenuhny

      Hapus
    2. Kalo hempedu di buang, apa yg terjadi nanti nya?

      Hapus
  2. Sy pesakit batu karang hempedu..doktor sarankn supaya sy dibedah..kalau boleh sy nk elak dri lakukan pembedahan..dah mcm2 cara sy lakukan..ubat pn dah bnyk sy cuba tp hilng sakit kejp jea..fkir2 mcm nk bedah buang jea..sy nk tnye ap pendapat smua untuk sy..??

    BalasHapus
    Balasan
    1. Lebih baik buang..sy mcm anda juga tahan2..akhirnya merana teruk..hempedu membengkak..nasib x pecah..klu x hati pn boleh rosak..batu keluar 5 ketul sebesar batu seremban..lepas buang lega..tp kesan oprate...fuhhh..nk tggu baik..nangis

      Hapus
    2. Kesan mcm mana kak... nak tau gak... ingat nak operat buang... tp org ckp,blh gemuk...betui kah?

      Hapus
    3. Yup ..Sy dlu 69kg...start buang hempedu,berat Sy Naik ke 85kg

      Hapus
    4. Betul ke boleh buat gemok?? Ada y cakp bole kurus

      Hapus
    5. Sy da buang hempenh, badan tak naik2 n memang tak boleh naik..dan yg teruknya perut sntiasa tak selesa n sakit2 but still bole tahan...

      Hapus
    6. ubah cara hidup.. adakah anda mengambil ubat statin selama ini?

      Hapus
    7. Saya br buang hempedu 4 mei 2020.
      Tp still kena follow up sb Hague dan usus dh problem

      Hapus
  3. X der lah gemuk seharusnya kena jaga cara pemakanan sebab penapis lemak dlm badan kita dah x der. Saya dah keluarkan hempedu secara tebukan lkurang setahun yg lalu....

    BalasHapus
    Balasan
    1. Salam aishah..berapa lama awak baik selepas buang hempedu tu

      Hapus
    2. sy baru buang hempedu 2 minggu lepas. Terus rase lega. Sbb sebelum ni gastrik teruk sangat. Rase mcm ada bende memulas2. seminggu dah baik jahitan tu.dalaman ambil masa biasanya. Ada kate gemok lepas buang hempedu, sy tak. ramai tegur sy susut sangat. mgkn faktor asik makan bubur 🤣

      Hapus
    3. Berapa lama rasa sakit lepas bedah tu hilang..saya still rasa sakit walaupun dah lepas buang hempedu.

      Hapus
    4. Saya pon nak tahu...berapa lama boleh pulih sebenarnya....sy dah operate lebih kurang 1 minggu....tp ni rasa mcm sakit kt bahagian dalaman...tak tahu la sakit apa pulak.....ya allah...kuatkan ku. ..ameen

      Hapus
    5. Sy dh 2thn oprte..masih rasa sakit jgk kt bhgian dalaman....mgkin sbb sy mkn x pantang kot

      Hapus
    6. makan kena pantang... jaga pemakanan seperti dalam pantang... bnyk kn minum air.. sentiasa mkn ubat ikut peraturan yg d tetap kn.. tp sya ada mkn jeli gamat tu kurang kn rasa sakit..

      Hapus
    7. Badan mmg naik klu byk makan makanan berkolestrol tinggi.. Doktor kata klu dh xde hempedu mudah jd naik kolestrol klu tak jaga. N lbh serius blh kena serangan jantung.. Air kosong kena byk minum n senaman wajib..

      Hapus
    8. ubat yang mengandungi estrogen yang berfungsi sebagai pil perancang boleh meningkatkan risiko batu hempedu kerana ia akan meningkatkan lagi rembesan kolesterol ke dalam cecair hemped

      Hapus
    9. Sy dua bulan lpas buang batu karang dlm hempedu (tebuk) still masih skit..npe erhh

      Hapus
  4. Dah 2 thn buang..syukur 3 minggu slps operation luka dah kering..batu sangat banyak n warna putih

    BalasHapus
  5. Umi saya dh operation buang pedu.. Nak dekt sbulan dh.. Igt buang benang makin lega.. Tpy makin sakit.. Aiyaq bisa makin byk..tlong bagy tips skit mcm mna nak bagy aiyaq bisa tu beqenty ? Sya dh xsnggop tgok umi sya merana tiap2 haqy.. Smakin trok pulak tu.. Operation sebb pedu dah pecah n menanah d hati..

    BalasHapus
  6. salam...saya x sakit pun...tp ada batu msa buat ultrasound ritu...ritu ada sakit kat dada..bulu hati..msa kena denggi....ni dh baik dr sarankan bedah jgk buang pundi hempedu tu...lg sbulan lbih...patut ke saya buang...?

    BalasHapus
    Balasan
    1. assalamualaikom..utk makluman semua sy baru aje buang pundi hempedu lebih kurang 1 minggu. cuma nasihat sy kpd yg masih ragu2 hendak buang jangan sampai pundi hempedu pecah atau bernanah..krn bila sampai tahap ini ianya akan merumitkan keadaan kesihatan anda nanti.alhamdulillah sy dah buang melalui open surgical..hempedu dah bengkak dan hampir nak pecah akibat suka tangguh2.

      Hapus
    2. Ya.. Bagus klu awal2 hanya buang je. .Klu da lambat operation buang hempedu.. Bab saya dah kene. .bab ikut perasaan ..

      Hapus
    3. Klu xsakit baik xpyh buang..kot nnt dh buang lg merana sakit..huhu

      Hapus
    4. Alhamdulillah saya dah buang batu hempedu, baru 2 bln sampai skrg dah tk skt lg, berat badan dari 76 kg, dah trn 66..syukur sgt, seelok makanan kita kena jaga... oprik pn tk skt...tp saya buat dkt hospital swasta.

      Hapus
    5. Hospital swasta mana tu puan? Apa nama hospitalnya ya.berapa rm bust opret puan.sy pun skrg dlm keadaan yg perlu biat opret.

      Hapus
  7. Sy dah sebuln buang btu hmpeduh. . bnyk rasa sakit kt dalamn .rasa lemas sgt2..kdg terasa sesak bnfs ga. Da tak yg da pglmn cam sy?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sya pun baru sebln lebih buang hempedu...skrg bdn mcm lemas.

      X tau psl apa....tmpt kena operate mmg terasa sakit..itu sda pasti...cuma 2,3,4 hari ni kepala mcm pusing semcm ja....kdg2 seram sejuk mcm rasa sblm operate pula pun ada...tiba2 rasa mcm angin sejuk semcm dari dlm bdn....sape yg pernah rasa mcm ni

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Saya pn Sama dah nk sebulan buang hempedu lepas opret tiba2 saya kena sesak nafas, rasa mcm lemas susah nk brnafas, kpala asyik pening mata pn jadi rabun, kenapa ye lgi teruk rasa nye selepas operation haritu

      Hapus
  8. Saya pun baru seminggu opret buang hempedu...16hb ogos 2018. Sakit kt ulu hati masih ada...loya...cirit birit...dan rasa kembung perut. Adakah perkara biasa? Berdoa dan berharap agar sembuh segera...dah x tahan menanggung kesakitan...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Suami sya pon mcm ni..sbb ape ye?kesian tgk dia..mkn rsa kembang tekak..tiba kpla rsa goyang..kdg2 dada pon sakit..sape2 thu puncanya tak..brapa lama nk pulih

      Hapus
  9. Saya baru 3 minggu buang hempedu dgn cara tebuk,luka luar pun dh baik.
    Saya rasa mcm biasa seolah takde apa2,selera pun mcm biasa jugak cuma saya kontrol sndiri,tak berani nk mkn mknan yg brlemak,berminyak n pedas2..
    Saya nk tanya apakah saya kena pantang mkn ke...

    BalasHapus
  10. Sy tgu esok giluran sy operate. Moga2 dipermudahkan semuanya. Takut pun ade. Harap2 selepas operate xde sakit lagi. Aminn..

    BalasHapus
  11. Saya baru operate buang hempedu...tak tahan bisa sakit pinggang...masih sakit moga cepat sembuh...batu sebesar buah kana..harap gastrik pun kurang lepas ni..aamiin

    BalasHapus
  12. Saya operate buang hempedu 29/8/18 , awalnya seminggu ok , selepas dah ok selera pun dah semakin meningkat , mula lah tiada pantang bila bab makanan , kesannya cirit birit jadi nya kena berpantang makanan yg pedas dan berlemak , ada kawan sarankan lecithin untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dihasilkan hati dan DTX untuk detox hati yg bekerja keras slp tiada hempedu... baru nak mencuba untuk lihat kesannya dan berpantang bab makanan

    BalasHapus
    Balasan
    1. As salam adakah cik akmal mengambil lecithin skrg?

      Hapus
  13. Sy baru operate buang hmpedu jgk...pd 18.8.2018...cm kdg2 sy ra semput...nfs pendek..adakah ni kesan sbb buang hmpedu...boleh saya th produk lecithin dan DTX yg disaran kan tu...

    BalasHapus
  14. Alhamdulillah masuk hari ni dah 22 hari pembedahan buang pundi hempedu buat sementara ni saya rasa ok je mula mula je makan kurang sebab baru lepas operation kan . Hihihi . Tapi selepas 10 hari tu makin bertambah selera sampai lah ke hari ni . Saya cuma amalkan makanan nasi putih sup ayam dan sup ikan haruan sahaja . Tapi sebelum tidur dan selepas bangun tidur saya amalkan minum jeli gamat untuk sihatkan bahagian dalam perut saya tak lupa jugak sebelum tidur saya amalkan sapuan gel gamat dekat bahagian pembedahan tu .

    BalasHapus
  15. Salam..sy operate 11.8 utk buang hempedu n appendix sekali..Kira dah sebulan lebih lah..skrg ni mmg Ada rasa sakit..kdg2 tu sakit mcm sblm operate pula rasanya...tpi dok dah scan ok je..dok ckp nii sampingan sb hempedu dah dibuang n akan ganggu sistem lain dlm Bdn ..sejuk n demam pun Ada..dok bgi ubat thn sakit je lah...risau mmg risau...berserah kpd Allah aja..mudah2an diberi kesembuhan

    BalasHapus
  16. Assalamualaikum... Saya akn menjalankan pembedahan buang hempedu pada 25.10.2018....tapi hati masih was.... Cuba cr kaedah smula jadi... Terlihat diartikal tentang gallstone flush menggunakan jus epal hijau, lemon, minyak zaitun dan garam Epsom.... Ingin Cuba.. Kalau sesiapa yang ade pengalaman guna bahan2 ini untuk buang batu hempedu tanpa pembedahan... Share dengan saya. Tq

    BalasHapus
  17. Saya pun dah buang 18/10/2018 . Setakat ni ok sy pantang mkn bubur n lembut ja semua .takde minyak n pedas. 184biji batu semua

    BalasHapus
  18. Alhamdulillah..sy menjalani pembedahan buang hempedu semasa umur 3 tahun..sekarang berumur 26 tahun..xde kesan sampingan..kecuali masa dlu, lepas makan, trus ke tandas..sy x gemuk..bdn okay2 je..xgemuk, xkurus..cme berat susah trun..makan kena jaga

    BalasHapus
  19. sy baru seminggu buang hempedu
    tapi mc rsa sakit kat tmpt operation
    kdg² semput ... sakit tulang blkg..itu angin ka? n normal ka buat fasa prtama..
    ada x yg cam saya???? risau...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sama mcm saya redha je la npak nye

      Hapus
    2. Saya pun belum smpi sebulan operate..ada jgk rasa sesak nafas..luka sume dah ok..pedih2 skit jer..mkn masih pantang..harapnyer sembuh sepenuhnya..

      Hapus
    3. Saya bru lepas operate buang henpedu..tp sy rasa ceat lapar..dan badan sy kerap gatal2..kenapa ya..ada sesiapa mcm sy x

      Hapus
  20. Sy pun baru lepas operation buang pundi hempedu , so far ok xde problem . Ada 5 biji Batu .

    BalasHapus
  21. Sy pun bru buang hempedu tahun lps bln 10 2018,tp skg tmpt operation tu rase perit bile ddk lame2,klau mnyapu cepat penat,blh terang kan knpe,

    BalasHapus
  22. sy bru operate buang hempedu 6/3/19. lbh kurang 3 mnggu lepas. memula da kering da luka tu. tp,skrg rasa macam sakit. bernanah. adakah luka sy terkena jangkitan? time malam bila sy tido, tetibe dada akan senak/sempit macam kena gastrik tu.
    adakah normal?

    BalasHapus
  23. Sy esk nk kena bedah buang pundi hempedu

    BalasHapus
  24. Assalam..ank sy umur 5thn akn mnjalani pembedahan buang hempedu pd 18/04/2019 ini krn saluran hempedu ke usus dh block brpunca krn salurannya yg sempit...blh sy tahu ada x kesan2 sampingan slps pembedahan @ apabila dia mningkat dewasa nanti??jika ada sesiapa yg pernah lalui pengalaman seperti ini mohon sharekan dg sy @ bg pendapat @ ada alternatif lain sblum pembedahan dijalankan...

    BalasHapus
  25. Assalam..ank sy umur 5thn akn mnjalani pembedahan buang hempedu pd 18/04/2019 ini krn saluran hempedu ke usus dh block brpunca krn salurannya yg sempit...blh sy tahu ada x kesan2 sampingan slps pembedahan @ apabila dia mningkat dewasa nanti??jika ada sesiapa yg pernah lalui pengalaman seperti ini mohon sharekan dg sy @ bg pendapat @ ada alternatif lain sblum pembedahan dijalankan...

    BalasHapus
    Balasan
    1. Alhamdulillah..ank sy dh slamat mnjalani pembedahan buang hempedu pd 17/4/2019..smakin sihat tp masih sakit dibhgian pmbedahan tu..harap sgt ank sy mmbsr dg sihat tanpa gangguan sakit dlm perut lagii..

      Hapus
  26. Sya pun dh operate. Baru je 3 hr lps

    BalasHapus
  27. Salaam..sy dh 40 hari buang hempedu.bedah open sepanjang 6inci.alhamdulillah..semakin baik.tp kdg2 Terasa Keras kat tmpt luka klu lasak sgt.makan tak ada la pantang sgt,cuma kurangkan makan lemak2 dan minyak je...luka sy cepat kering..hari ke 4 dh elok cantuman kulit luar.

    BalasHapus
  28. Saya pun baru operate 3 minggu lepas tapi sakit dan sesak kat dada normal ke...risau sgt2..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Saya juga baru operate 4hari lepas. Kadang kadang rasa sakit lagi kat ulu hati dan belakang. Lepas tu susah nak bernafas. Risau saya.

      Hapus
  29. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  30. sy pernah buat operate utk buang hempedu pada tahun 2017..skrg mata sy ada kesan kuning?apa masalh sebenar sy?tolong jelaskn..badan sy makin hari semakin lemah..

    BalasHapus
  31. Sy akan di operate pd 23/9/2019.. takut dan berdebar menunggu tarikh tu.. sy a tyroid.. byk kali dh postpone coz tyroid x stabil.. harap² xde masalah lepas operate nnt.

    BalasHapus
  32. sa pla ada polip 2 size o.4cm dn 0.5cm dn batu 0.8cm tpi sblum ni batu tu besar 1.1cm slepas sa amalkan minum air kelapa pandan seminggu 3kali sblum srapan batu tu kurang p 0.8cm tpi sakit ulu hati tu msi lgi n dokter suru buat operate dlm masa trdekat ni but sa msi was was dn takut sgt2.. sa bdua2 hati jdi ny sama ada nk buang atau tk....

    BalasHapus
  33. Saya buang hempedu 2008, kini perut kembong dan angin menekan Ulu hati dan sakit tidak selesa,, jumpa doktor kata memang gitu,ada adeshion colic,, penyakit senak disebabkan usus melekat,, takde ubatnye, mkn ubat tahan sakit jel

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu

      Hapus
    2. Anis mcm mna rupa dtx complex dan letichin ye kegunaan nya untuk apa ye.sya thun 2016 buang hempedu.tpi skrg ni rasa lain mcm

      Hapus
  34. Saya baru sahaja buang hempedu 24 hari bln 10 hari tu,tapi perut asyik memulas kadang senak setiap hari ,nak tahu juga apa ubatnya

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu

      Hapus
  35. Salam...Saya di ada batu dalam hempedu.Dokter sarankan ade 2 pilihan laser dan oprate...Laser 1 dalam sekala 1000 bahayanya...sebab hempedu berdekatan dengan usus takut laser terkena usus dan akan buat pembedahan pula untuk baiki usus...Tapi sekarang saya rasa takut nak oprate bila baca komen rakan2 tentang kesan buang hempedu...21.11.19 ni temujanji dengan Dokter untuk tentukan tarikh bila nak oprate...Terima kasih rakan2 yang memberi komen sekurang2nya saya tahu kesan2 selepas oprate buang hempedu

    BalasHapus
  36. Saya buang hempedu 7 tahun lepas...kesan yg saya rasa membuang 4 atau ke 5 kali sehari..perut mudah kembung. Tu aje lah..

    BalasHapus
  37. saya br sign utk operet bt hempedu esok.. ? perlu kah sy operet @ cuba cara tradisional yg disarankan? sy sakit perut sejak 5 tahun lalu. .. kerap sakit smenjak 2 ni.. sbln 1 kali la mcm tu. skali sakit die amik masa 5,6 jam utk baik, bile ok sy teruskan rutin harian saya mcm biasa...

    BalasHapus
  38. lw ikut logiklogik..xda hempedu seseorg itu muda utk keracunan makanan..sbab fungsi utama hempedu sbg penapis racun & pencerna lemak...biasanya ubat traditional lg mujarab dari hospital....

    BalasHapus
  39. berapa kos pembedahan batu hempedu di hospital kerajaan?

    BalasHapus
    Balasan
    1. Rm139 kelmarin baru buang hempedu,dmlm dh bley kluar..

      Hapus
  40. Buang jer la ..xyah nak dengar petua mengarut2 . Pecah hempedu terus Innalillah. Jgn buat main2 menda ini ...Amal la petua apepun elok kjap jer pastu hamekk ko merana badan . Pecah kalu @ jadik infeksi sorry to say Innalillah

    BalasHapus
  41. Kos d hosp kerajaan free je. Cuma kena q la..kalau private rm16k-17k. Cuma cptla.... Yakin bahawa Allah tmpt pergantungan kita. Saya dah lalui PEMBEDAHAN 5 hari yg lalu. Alhamdulillah , cuma bersabar utk sembuh... Pengalaman saya..3 x dah dr bgtau utk oop. Hosp (2 x) , PPUM (1 kali)....alasan spt sauadara saudari..takut, dgr komen org, buat solution minum air garam Epsom + macam2laa...akhirnya u yg suffer. Lastly musim kovid 19, sakit kembung perut dan sakit dihabgian sblh kanan bahg tulang rusuk ( entahlaa susah nak gambarkan) jumpa kk & refer to hosp..appointment berjumpa doktor bln 8 2020. U all rasa...Allahuu..amik kputusan brsama suami g private..lps 8 hari baru admit. ( saya kena lps covid test dulu baru boleh operet... itu yg jd lmbt..Finally 9/4/2020..dgn berkat doa yg x putus2 oleh suami, anak2, anak2 murid,sahabat2,... saya selamat melalui oop itu. Alhamdulillah. Kesan pembedahan mmgla sakit... Bersabar ya dgn usaha mkn ubatan yg diberi dan minum pati ikan haruan . Terus sandarkan diri kpd Allah utk kesembuhan. Be positif. Aameen Ya Rabbal'Alameen.
    . Nasihat ikhlas saya...JANGAN TUNGGU HINGGA KEADAAN SAMPAI TERUK BARU BERTINDAK. ASSALAMUALAIKUM WBT

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kes puan sama macam sy.. 8thn simpan batu.dh jumpa pakar hosp kerajaan 1,pakar swasta 2x,semua saran suruh buang. Last2 16/6/2020 yg lalu.. Ku serah diri utk buang pundi. Batu scan 2cm..yg kluarnya ketul2 kecil tajam2 bercantum.dlm seminggu slps operate mmg rs menyesal, knapa xusaha cara tradisional sbbnya sakit mcm sakit ade batu jgk. Pastu baru baca kesan2 xde hempedu. Harap sgt dpt redha sepenuhnya dgn kehilangan organ ni. Tlg bg kata semangat sikit.now dh 22hari.mkn mmg jaga, so far xde cirit birit. Harap Allah beri kesihatan yg baik buat kita semua. Aamiin.

      Hapus
    2. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

      Hapus
    3. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
  42. Saya pun baru operate buang hempedu 2/4/2020. Sblm tu mcm2 kwn2 bg petua tapi xok jugak. Appmnt dgn hosp kerajaan ambil masa 1 thn lebih. Sakit teruk 21.3.2020 smpai 2.4.2020 dah xtertahan ambil keputudan pegi private hosp. Alhamdulillah dlm proses pemulihan yg penting pantang mkn

    BalasHapus
    Balasan
    1. Kos kt private sy buat rm11500.lain hosp.lain cas kot. Sy masuk pagi selasa, tengahari operate. Esok ptg kluar wad. Ade kawan buat dkt swasta jgk, usus dia melekat, jadi total cost rm19k.

      Hapus
    2. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
  43. perut sy sakit sblh atas kanan..bila doktor scan nmpk hempedu bgkak.so refer hospital gov.appoinmnt 4/5.lama jgk nk tggu.ni tgh risau2.nk g swasta xde insurans.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Assalamualaikum. Nasihat sayA ikhtiar utk buang secpt mungkin. Kalau perlu pinjam pd adik-beradik...pg swsta. Kalau tggu kerajaan...mmg sgt lambat

      Hapus
    2. wslm..inshaAllah akn diusahakan.doakan dipermudahkn segalanya.amin

      Hapus
    3. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
  44. Alhamdulillah.. operation buang hempedu xde la sakit sgat..sy bru 2jam buang hempedu.dh blh mnum air n video cll..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Secara open surgical ke tebuk?

      Hapus
    2. Secara ooen surgical ke tebuk

      Hapus
    3. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
  45. Aslmkm..isteri sya baru hamil 5 bulan disahkan Ada batu hempedu..doktor suruh bedah setelah selesai bersalin..😔..ini pertama Kali sya dgr mslh batu hempedu..jdi search dlm Google untuk tgk pengalaman orang..semoga dipermudahkan segala urusan

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
  46. Sy bru buang hmpedu 6hri lepas,alhmdulilah sakit yg sgt belah kanan atas tu dah hilang,cume kesan sakit oprate tu masih ade smpi ke belakang perut tu sb dktor ckp surgery ni ade cut saraf tu yg sakit belakang skli,dktor nsihat kn byk senam,brjalan tp jgn lasak cgt,ade jugak sesak nafas jdik sy amal tarik nafas dlm2 saje,utk luke luar sy amal jeli gamat dgn vivix shaklee,jugak jus oren,paling pnting niat aje kte nak sihat dgn izin Allah.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Assalamualaikum bole tahu jeli gamat tu beli dkt mne ye?

      Hapus
    2. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
  47. Hari ni baru 12 hari sy menjalani operate buang batu dalam hempedu secara open .Rasa sakit tempat luka itu masih terasa.Masih berpantang .Jgn tunggu lama2 utk fikir nk buang ke tidak. Benda didalam kita x tau mcmna. Seeloknya bila ada sistom tu eloklah buat segera, jgn tunggu lama nnti dia jd komliketd atau bernanah. Bersabarlah..mungkin ada hikmah disebalik apa yng terjadi.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
  48. Saya mmg xde masalah kesihatan apa2 sebelum
    Ini..semua nya terjadi secara tiba-tiba..mula2 sakit mcm gastrik pedih ulu hati lepas tu belikat dan bahagian belakang badan sakit seperti kena cucuk2 ..sakit teramat sgt smp tak boleh bangun dan bergerak selama satu minggu..kemudian bila buat ct scan baru dpt detect ada batu dalam hempedu dan terus dok suruh buat operationsbb takut sakit lagi teruk berulang kembali ..saya selamat menjalankan operation tebukan sebanyak 4 lubang semuanya..operation pada 30 jan 2020 dan alhamdulillah semuanya ok ..kena jaga kesihatan dan pemakanan je..pada sesiapa yg nak buat operation buatla jgn tangguh2..insyallah skng zaman moden mesin pun semua canggih..kesan tebukan ni lebih cepat baik dan pulih..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
  49. sya ada batu karang dalam hempedu dan hati sy sedikit bengkak adakh hti akan bengkak lg bila btu dalam hempedu dibuang

    BalasHapus
  50. Saya baru je buat ercp n operate buang pundi hempedu pd 6/7/2020 & 7/7/2020..skg perut rasa xselesa & ptg rs seram sejuk,kekdg napas pendek n sakit pinggang n kembung perut.sy pantang mkn..hanya mkn bersup n buah byk serat..
    Masih risau bila keadaan ni berlaku...doakan sy kuat n cepat sembuh🤲🤲🤲

    BalasHapus
    Balasan
    1. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

      Hapus
    2. As salam, saya juga dah buang hempedu n batu pd 18/4/2020 hari tu..byk2 n bsr2 juga batu..simptom yg di alami lebih kuranh sama slps 3 bln ni..sakit2 pinggang, sesak nafas mcm nafas pendek dan berdenyut2 kat perut belah kanan tu tempat tebuk. Risau jugalah.doc pesan jika sakit dtg..plan nak ke hosp balik sebab rasa x selesa bila mcm kurang mafas.

      Hapus
  51. Cuba letichin dan dtx complex, untuk gantikan pemecahan penghasilan lemak yg dibasilkn hati dan detox hti yg bekerja keras selepas tiada hempedu. Cuba juga ResV untuk pulihkan luka dalam dengan cepat. Insyaallah

    BalasHapus
  52. Adoii baca semua komen berdebar-debar rasanya tarikh operation 26/8/2020... Sekarang sakit hari2 sakit ..angin penuh badan .. cirit birit.. senak perut.. lapar tp kdg xlalu makan.. mual.. MLM tido selalu terjaga..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Sama saya juga rasa sama seperti anda.. tarikh operation 7/10/2020..Dr bulan 3 postpone smpi sekarang bulan 10 d jangka...

      Hapus
    2. Saya baru 4 hari lepas buat operation pembuangan hempedu kt hospital swasta. Jangan takut tak sakit pun cuma sakit luka yang kt perut tu je and ada rasa pedih sikit kt dalam. Pinggang pun sakit. Nak bersin kene peluk bantal untuk kurangkan gegar��. Mcm tu je la saya jaga selain dari pemakanan jgn makan minyak kalau tak nanti cirit��

      Hapus
  53. Assalamualaikum.
    Saya saya operation batu hampedu pada 23/7/20 diHUKM dan keluar hospital 24/7/20.
    Sudah 11 hari,rasa sakit tu.. mesti ada dan beransur baik Alhamdulillah.

    BalasHapus
  54. 29hbmei2020 yg lalu saya telah buat pembedahan buang hempedu,tpi luka operite saya ada nanah,pergihosp mereka buka blik operation, sakit hanya allah saja yg ketahui, sekarang ni tiap hri pergi cuci, alhamdulillah tempat operation saya semakin elok sekarang ni, makan kena pantang, ok semoga allah permudahkn urusan kita

    BalasHapus
  55. Saya punya kes lagi dasyhat da buang hempedu 23/08/2020 sebelum nie da buat ercp ada batu sumbat kat saluran hempedu 2 bijik lepas tu da buat okey la tak sakit lagi perut dah mcm kena tikam da rasanya time da sumbat..dah 3 kali postpone last nie baru dpt buang hempedu sebab doktor ckp masi ada batu kat hempedu.than lepas oprate buang doktor info batu kat dlm hempedu awak dah takde cuma mcm ada cecair melekit yang menumpuk.ke dlm hempedu dan hempedu awak da makin bengkak...bygkan takde batu tu...skrg dah buang dah

    BalasHapus
  56. saya operation batu hempedu 28.4. 2020. lebih kurang 1 bulan lebih selepas saya operation bersalin(ceaser).. 179 batu kesemuanya.. Alhamdulillah sihat dan makan bertambah selera😭

    BalasHapus
  57. 10.9.2020 sya akan operation hempedu.. Baca komen2 ni buat saya jadi takut.. Semoga allah permudahkan urusan sya.

    BalasHapus
  58. saya mau ubat hancurkn batu hempedu

    BalasHapus
  59. Sy akan oprt buang hmpedu 20 12 2020,sy bmbg sbb ad asma,apa pndpt anda yg dah lalui opret..risau ni

    BalasHapus
    Balasan
    1. In Sha Allah x de pape,bnyak kan berdoa n berzikir smga dipermudahkan urusan awak ,27/10/20 sy bru buang hempedu skrang dh masuk 3 hari Alhamdulillah luka dah kering cma sakit masih ada tpi tidak trlalu kuat. .

      Hapus
  60. Yg masih belum operation,cubalah supplement Rowachol..diperkenalkan oleh seorg pharmacist kpd sy..alhamdulillah mmg melegakan..hilng kesakitannya..tp sy agak lewat diperkenalkn dgn supplement ini..dua mnggu slpas diperkenalkan dgn supplement ini,sy dah pun melakukan operation utk membuang batu hempedu..still in recovery process..sy pun bnyk membaca evidence tntg Rowachol ini, dan evidencenya sgt positif drpada pengguna..boleh dicuba

    BalasHapus
  61. saya pun baru buang hempedu. dapat detect batu hempedu bulan 9 dekat government. 10 hari dlm wad lepastu doc bg appotment opret bulan 12. bulan 11 dah xboleh tahan terus pegi swasta dekat kpj klang. alhamdulilah jmp doc 2 ari terus proced masuk hospital esok operation. 3hari saja dalam wad. kos dalam 15k. lepas 5 hari operation sakit yang sama saya rasa sebelum operation . rasa gastrik. senak. pedih ulu hati. ingat kan lepas operation tak kan rasa dah. smga kita d berikan kesembuhan. Amin.

    BalasHapus